Hoofdstukken

76. Mensen op reis naar Mars

Als NASA’s toekomstplannen helemaal volgens het draaiboek verlopen, laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie in 2030 zijn eerste astronauten op Mars landen. Maar het idee om mensen naar Mars te sturen is niet nieuw. Al in 1947 onderzoekt de Duitse raketgeleerde Wernher von Braun de haalbaarheid van zo’n missie. En in de decennia daarna dienen zowel de Verenigde Staten als de Sovjet-Unie plannen voor bemande marsmissies in.

Race naar Mars
Hoewel die plannen nooit van de grond komen, lijkt de race om de rode planeet nu echt los te barsten. Niet alleen NASA wil naar onze buurplaneet, ook China en enkele commerciële bedrijven willen naar Mars. En ook Europa en Rusland denken na over een missie naar de rode planeet.

Ter voorbereiding op zo’n marsmissie voert de Europese ruimtevaartorganisatie ESA samen met Rusland en China tussen 2007 en 2011 het experiment Mars-500 uit. Tijdens dat experiment leeft een team van zes astronauten 520 dagen in een nagemaakt ruimteschip in Moskou. Gedurende die 520 dagen simuleren zij een complete missie naar Mars, inclusief heenreis, landing, rondwandelen op de planeet en terugkeer naar de aarde.

Gedurende het experiment verzamelen wetenschappers gegevens over de geestelijke en fysieke gezondheid van de astronauten. Ook wordt er geëxperimenteerd met technische uitdagingen die ruimtevaarders kunnen tegenkomen, zoals vertraagde communicatie. Radiosignalen doen er afhankelijk van de afstand tussen de aarde en Mars tussen de 4 en 24 minuten over om van de ene planeet de andere te bereiken.

De tijdens Mars-500 verzamelde gegevens worden ook nu nog gebruikt voor een mogelijke toekomstige missie naar de rode planeet. Maar tegen de tijd dat ruimtevaarders van Roskosmos, ESA of NASA voet op onze buurplaneet zetten, kan het best zijn dat ze niet de eerste meer zijn. Commerciële partijen liggen namelijk op de loer.

Wonen op Mars
SpaceX is een van de partijen die graag een permanente kolonie op Mars wil bouwen. Het bedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk wil in 2022 zijn eerste vracht naar de rode planeet sturen. Die eerste missie moet gaan zoeken naar water, gevaren identificeren en infrastructuur opbouwen voor mensen, die later arriveren.

De eerste mensen moeten al in 2024 voet zetten op Mars. Hun schip, en dat van bemanningsleden die na hen komen, moet op de rode planeet dienst doen als basis. Die basis moet uiteindelijk uit gaan groeien tot een heuse stad.

Zo’n marskolonie vergezocht? Niet volgens NASA-astronaut Edwin ‘Buzz’ Aldrin, die in 1969 als tweede mens voet op de maan zet. Aldrin is een van de grootste voorstanders van permanente nederzettingen op Mars. ‘Mensen die de rode planeet bezoeken moeten daar permanent blijven,’ aldus Aldrin in een interview met het Amerikaanse blad Popular Mechanics. ‘Enkeltjes maken de missies op technisch vlak makkelijker en goedkoper. En daardoor kunnen we er veel sneller komen.’

Beeld: SpaceX

Steun Ruimtevaartverhalen.nl

Vond je dit een interessant ruimtevaartverhaal? Via de module hieronder kun je Ruimtevaartverhalen steunen. Selecteer het bedrag dat je wil doneren, klik op ‘Doneer’ en doorloop de stappen die volgen.

 

Totaal: € -