Hoofdstukken

68. Landen op een komeet in de ruimte

Van alle films die in 1998 in de bioscoop verschijnen is de sciencefictionrampenfilm Armageddon wereldwijd het meest succesvol. Niet gek ook met zo’n plot. Nadat NASA ontdekt dat er een planetoïde ter grootte van de Amerikaanse staat Texas op aarde afstormt, stuurt de ruimtevaartorganisatie een team luidruchtige boortechnici de ruimte in. Hun missie: landt op het stuk ruimtepuin, boor een gat en blaas de komeet met explosieven in stukken voordat hij de aarde bereikt en ons allemaal uitroeit.

De spectaculairste scène in de film is zonder twijfel het moment waarop de bom afgaat en de komeet in stukken spat. Maar wetenschappelijk gezien zou alleen het landen op een stuk door de ruimte razend puin al spectaculair zijn. Zo spectaculair zelfs dat het op het moment van schrijven nog bijna nooit is gebeurd.

Twee-in-één
Een van de keren dat een sonde op een komeet landt, vindt eind 2014 plaats. In november van dat jaar laat ESA een sonde landen op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Met die missie is de ruimtevaartorganisatie op dat moment al een hele poos bezig.

In maart 2004 lanceert ESA het ruimtevaartuig Rosetta. Deze ‘kometenjager’ wordt in januari 2014 wakker geschud vanaf de aarde, nadat hij in juni 2011 in een kunstmatige winterslaap is gebracht om stroom te besparen. Gedurende die winterslaap vliegt Rosetta steeds een stukje dichter naar 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko.

ESA’s sonde bestaat uit twee verschillende onderdelen: Rosetta zelf en Philae, het ruimtevaartuig dat de daadwerkelijke landing op de komeet moet verrichten. In augustus 2014 is Rosetta begonnen met het in kaart brengen van de oppervlakte van de komeet, waarbij een plek gezocht wordt om Philae te laten landen.

Om ervoor te zorgen dat hij niet van de komeet afkaatst en terug de ruimte in zweeft, zet Philae zich met behulp van schroeven en harpoenen vastklemmen aan Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Een van de taken van Philae is het boren van een gat in het oppervlak van de komeet, net als de hoofdpersonen dat doen in Armageddon.

Philea analyseert de bodemmonsters en stuurt zijn bevindingen via radiosignalen terug naar de aarde. Na de landing vliegt Rosetta samen met de komeet door naar de zon, om daar te onderzoeken hoe een komeet zich gedraagt als hij warmer wordt en hoe de coma (de staart) van een komeet ontstaat.

Grondstoffen delven
Het landen op en boren in een komeet is niet alleen interessant voor de wetenschap. Het Amerikaanse bedrijf Planetary Resources werkt aan zijn eigen komeetboorinstallaties. Het doel: een manier ontwikkelen om de in veel kometen aanwezige kostbare mineralen en metalen te delven (zie Goudkoorts).

Volgens Planetary Resources bevatten sommige grotere kometen (zoals 16 Psyche, met een doorsnede van 200 kilometer een van de grotere kometen in de planetoïdengordel van het zonnestelsel) genoeg materiaal om de aardse honger naar metaal voor miljoenen jaren te stillen. In theorie kan planetoïdenmijnbouw ons een oneindige hoeveelheid grondstoffen opleveren.

Beeld: ESA

Steun Ruimtevaartverhalen.nl

Vond je dit een interessant ruimtevaartverhaal? Via de module hieronder kun je Ruimtevaartverhalen steunen. Selecteer het bedrag dat je wil doneren, klik op ‘Doneer’ en doorloop de stappen die volgen.

 

Totaal: € -