Hoofdstukken

49. Aan de wandel

Net als bij auto’s of vliegtuigen gaat er ook bij het ISS soms wat stuk. Aangezien het internationale ruimtestation niet zomaar even terug naar aarde kan worden gebracht, is het aan de astronauten aan boord om eventuele reparaties uit te voeren. Ook als dat aan de buitenkant van het ruimtestation moet gebeuren.

Mocht een astronaut om wat voor reden dan ook naar buiten moeten, dan draagt hij daarbij een extra-vehicular activity suit (EVA-suit). Dat speciale ruimtepak zorgt ervoor dat de astronaut tijdens zijn ruimtewandeling beschermd is tegen de gevaren van de kosmos.

14 lagen kleding
Het EVA-ruimtepak is niet zomaar een pak. Op sommige plaatsen is het maar liefst veertien (!) lagen dik. De twee lagen die het dichtst op de huid zitten, hebben wel wat weg van lang ondergoed. Maar waar lang ondergoed doorgaans het doel heeft de drager ervan warm te houden, is het doel van het liquid cooling and ventilation garment (LCVG) precies het tegenovergestelde.

Tussen de vezels van het elastische kledingstuk zit bijna 100 meter aan dunne buisjes verborgen. Daar stroomt tijdens de ruimtewandeling continu ijskoud water doorheen. Dat water moet ervoor zorgen dat de astronaut tijdens zijn ruimtewandeling niet oververhit raakt wanneer de zon op hem schijnt.

Zo hebben alle lagen van het EVA-pak hun eigen functie. De eerste laag van het daadwerkelijke pak zelf wordt de blaas genoemd. Deze laag voorziet de astronaut van zuurstof. De laag die daar weer boven zit moet de blaas op zijn plek houden en is gemaakt van hetzelfde materiaal als de tenten die je gebruikt om in te kamperen.

De zeven lagen bovenop dit binnenwerk hebben allemaal hetzelfde doel: ze dienen als isolatie en zorgen ervoor dat de temperatuur in het ruimtepak gelijk blijft. Eigenlijk doen ze dus precies hetzelfde als een thermosfles.

Op het eerste gezicht lijken die zeven lagen isolatie overdreven. Toch zijn ze broodnodig. Ze doen namelijk niet alleen dienst als isolatie, maar ook als bescherming tegen afval dat door de ruimte vliegt. Vlakbij de aarde barst het daar namelijk van, vooral als je ook alle erg kleine deeltjes meetelt. Zelfs die heel kleine brokstukjes kunnen veel schade aanrichten als ze met een snelheid van duizenden kilometers per uur tegen een ruimtevaarder aan knallen.

Waterdicht en brandwerend
De buitenste laag van het EVA-pak beschermt de astronaut nog eens extra tegen dat ruimteafval. Die laag is gemaakt van drie materialen, waaronder het materiaal dat gebruikt wordt om kogelwerende vesten te maken. Van de twee andere materialen is de een waterdicht en de ander brandwerend.

Astronauten die een ruimtewandeling gaan maken, zitten dus goed ingepakt. Maar zo’n EVA-pak kent nog veel meer slimmigheden. Omdat astronauten in het EVA-pak hun borst niet kunnen zien, zijn de armen van het pak uitgerust met spiegels. Daarmee bekijken de ruimtevaarders de module waarmee ze de verschillende functies van het pak besturen.

Daarnaast zijn de EVA-pakken nog uitgerust met een kleine jetpack die gebruikt kan worden in geval van nood. Mocht een astronaut losraken van het ISS, dan kan hij daarmee terugvliegen naar het ruimtestation en zichzelf in veiligheid brengen.

Beeld: PXHere

Steun Ruimtevaartverhalen.nl

Vond je dit een interessant ruimtevaartverhaal? Via de module hieronder kun je Ruimtevaartverhalen steunen. Selecteer het bedrag dat je wil doneren, klik op ‘Doneer’ en doorloop de stappen die volgen.

 

Totaal: € -