Hoofdstukken

45. Spacesport

NASA 1118 72.5F

‘Wat ik het meest ga missen aan mijn tijd in de ruimte? Het zweven’, verzucht astronaut André Kuipers op 6 juli 2012. Via een videoverbinding spreekt hij die dag vanuit het NASA-hoofdkwartier in Houston live met de Nederlandse pers, die zich verzameld heeft bij Space Expo in Noordwijk.

Vijf dagen daarvoor is Kuipers teruggekeerd van een 193 dagen durend verblijf in de ruimte. ‘Dat zweven, dat zou ik de rest van mijn leven wel willen blijven doen.’

Plumpudding
Hoe bijzonder het ook is, al dat gezweef heeft ook zo zijn keerzijde. Door het gebrek aan zwaartekracht gebruik je je spieren veel minder. Daardoor hoeven die minder hard te werken en worden ze na verloop van tijd slapper. Hetzelfde geldt voor je botten. Die verzwakking levert in de ruimte zelf weinig problemen op, maar wanneer je terugkeert op aarde des te meer. Astronauten die hun spieren tijdens hun ruimtereis laten verslappen, zakken op onze planeet als een plumpudding in elkaar.

Om dat te voorkomen, moeten ruimtereizigers die langere tijd in de ruimte blijven flink sporten. Elke dag twee uur, schrijft Kuipers tijdens zijn ruimtereis op zijn persoonlijke weblog. Maar dat sporten gaat heel anders dan op aarde. ‘Hier in de ruimte zweeft alles, dus gewoon hardlopen of trainen met gewichten is er niet bij.’

In plaats daarvan trainen astronauten aan boord van het internationale ruimtestation met speciaal ontwikkelde apparatuur. Zo bevindt er zich in het Russische deel van het ruimtestation een loopband die is uitgerust met een heupgordel en schouderriemen. Die zorgen ervoor dat een sportende astronaut niet wegzweeft als hij zich tijdens het rennen op de loopband eens flink afzet.

In het Amerikaanse deel van het ISS staan speciale ‘ruimtefietsen’ opgesteld. Dat zijn twee kisten met fietstrappers die vanbinnen vol zitten met weerstandjes. Ruimtevaarders die een stukje willen fietsen, klikken hun voeten vast in de trappers en beginnen met peddelen. Omdat zitten in het gewichtloze niet kan (je zweeft immers meteen weg), heeft de speciale hometrainer geen zadel en hangen astronauten tijdens het sporten gewoon boven hun fiets.

Gewichtloos gewicht heffen
Het derde fitnessapparaat aan boord van het ISS is zonder twijfel het meest bijzondere. Het Advanced Resistance Exercise Device (ARED) is in feite een multi-inzetbare gewichthefmachine. Omdat spullen die in de ruimte zweven eigenlijk niets wegen, maakt ARED gebruik van speciale cilinders die met behulp van luchtdruk een weerstand opwekken. Dankzij die weerstand voelt het voor de astronauten alsof ze échte gewichten omhoog duwen.

ARED is zo ontworpen dat hij omgebouwd kan worden tot vrijwel elk fitnessapparaat dat je je kunt voorstellen. Daardoor kunnen ruimtereizigers alle spiergroepen trainen die ze willen, van biceps tot borstspieren. Oefeningen variëren van het zware bankdrukken tot de broodnodige squats.

Tijdens het sporten genieten de ISS-bewoners van een van de meest prachtige uitzichten die mensenogen ooit hebben mogen aanschouwen. Omdat ARED recht onder het grote ronde Cupola-raam van het ISS zit, kijken sportende astronauten uit op de aarde.

Beeld: NASA

Steun Ruimtevaartverhalen.nl

Vond je dit een interessant ruimtevaartverhaal? Via de module hieronder kun je Ruimtevaartverhalen steunen. Selecteer het bedrag dat je wil doneren, klik op ‘Doneer’ en doorloop de stappen die volgen.

 

Totaal: € -