Hoofdstukken

44. Slaapkamergeheimen

NASA 2071122 78.8F

Niets in de ruimte gaat zoals op aarde. Ook slapen niet. Astronauten die willen tukken kunnen bijvoorbeeld niet gewoon zomaar op een matras neerploffen.

Zo’n matras blijft door de gewichtloosheid niet liggen waar het ligt en hetzelfde geldt voor de astronauten. Ze zouden gewoon wegzweven, waardoor er een kans bestaat dat ruimtevaarders tijdens hun slaap tegen elkaar of tegen de wand van het ISS botsen.

De Nederlandse astronaut Wubbo Ockels (zie Eerste Nederlanders in de ruimte) bedenkt daar in de jaren tachtig van de vorige eeuw iets op. In een tijdperk waarin veel ruimtevaarders zich ’s nachts in een stoel vastgespen om niet weg te zweven, komt Ockels op de proppen met een ruimteslaapzak.

Die slaapzak bestaat uit twee lakens die aan elkaar vastzitten met een luchtslang. Wordt die opgeblazen, dan trekt de slaapzak strak tegen het lichaam en krijgen astronauten het gevoel in een gewoon bed te liggen. En door de slaapzak vast te maken aan de wand van het ruimteschip, wordt het probleem van wegzweven verleden tijd.

Ieder zijn eigen cabine
Een door de Russen verder ontwikkelde variant van Ockels’ slaapzak wordt nog steeds gebruikt. Ook aan boord van het internationale ruimtestation: het slapen daar lijkt een stuk meer op de manier waarop we op aarde genieten van onze nachtrust. Het ISS is uitgerust met verschillende geluiddichte slaapcabines, die zijn voorzien van lades en netten om persoonlijke bezittingen in te bewaren. Astronauten kunnen er rusten, naar muziek luisteren, hun laptop gebruiken en natuurlijk slapen in de speciale ruimteslaapzak.

De slaapcabines zijn precies groot genoeg voor één persoon. Hetzelfde geldt voor de slaapzakken. De beperkte ruimte, het bijna totale gebrek aan privacy en praktische bezwaren (alles wat je in gewichtloosheid een zetje geeft zweeft weg) doen vermoeden dat er nog geen astronauten zijn geweest die buiten de dampkring met elkaar het spreekwoordelijke bed hebben gedeeld. Ruimtevaartorganisaties bevestigen dat, maar verschillende insiders geloven er niets van.

Een pak voor twee
Dat er vermoedelijk nog geen ruimtevaarders geweest zijn die in de ruimte seks hebben gehad, weerhoudt de Amerikaanse schrijfster Vanna Bonta er in 2006 niet van daarover te fantaseren. Als gevolg daarvan bedenkt ze het 2suit, een speciaal slaappak dat met ritsen aan elkaar gemaakt kan worden en waarin twee geliefden tegen elkaar aan kunnen kruipen.

De Amerikaanse televisiezender History Channel laat het door Bonta bedachte pak in 2008 maken en test het in een documentaire (niet in de ruimte overigens). De zender is onder de indruk en verklaart dat het pak een stap in de goede richting is voor het koloniseren van andere planeten.

Hoewel seks in de ruimte in theorie dus mogelijk is, lijkt een zwangerschap in de ruimte een stuk moeilijker. Een foetus wordt in de ruimte blootgesteld aan ruimtestraling. Te veel van die straling kan cellen in een ongeboren baby vernietigen. Die beschadigingen kunnen leiden tot misvormingen en tot miskramen.

Beeld: NASA

Steun Ruimtevaartverhalen.nl

Vond je dit een interessant ruimtevaartverhaal? Via de module hieronder kun je Ruimtevaartverhalen steunen. Selecteer het bedrag dat je wil doneren, klik op ‘Doneer’ en doorloop de stappen die volgen.

 

Totaal: € -