Hoofdstukken

29. De opmars van Azië

Als er mannetjes op de maan leven, dan hebben de jongere generaties daarvan nooit meegemaakt dat hun ruimterots bezoek kreeg van de aarde. Het enige bewijs daarvan zijn een paar karretjes die niet meer vooruit te branden zijn en een paar vlaggen die door de straling van de zon inmiddels helemaal wit zijn geworden.

In de jaren nadat Apollo 17-astronauten Eugene Cernan en Harrison Schmitt op 14 december 1972 de deur van hun maanlander dichttrekken en terug naar huis vliegen, rijden er alleen nog onbemande voertuigen over het hemellichaam. En ook dat houdt snel op. De laatste sonde die heelhuids op het oppervlak van de maan terechtkomt, is Sovjet- sonde Luna 24 in 1976.

Maanstof  waait weer op
Er gaat aldus 37 jaar voorbij zonder dat er ook maar één aards voertuig voet zet op de maan. Pas in december 2013 verandert dat. Maar dit keer is het geen Amerikaanse Apollo-lander of Russische rover die het stof op het maanoppervlak doet opwaaien. Met de succesvolle landing van sonde Chang’e 3 en de uitrol van de geautomatiseerde maanauto Yutu is China het eerste land dat in de eenentwintigste eeuw het maanoppervlak bereikt.

De maanmissie (en zijn opvolger Chang’e 4 die in januari 2019 op de achterkant van de maan landde) is tekenend voor de ambities van China. Hoewel de Volksrepubliek in de tweede helft van de vorige eeuw keer op keer zijn ruimtevaartprogramma’s opschort, zetten de Chinezen vanaf het begin van deze eeuw vaart achter hun plannen. En die liegen er niet om. Zo weet China in 2003 op eigen houtje een taikonaut (de Chinese term voor astronaut) in een baan om de aarde te brengen. Daarnaast werkt het land aan een eigen satellietnavigatiesysteem en plant het de aanleg van een nieuwe ruimtestation.

India naar de maan
China is niet het enige land met grootse plannen op het gebied van de ruimtevaart. Naast Europa, Rusland en de Verenigde Staten zetten ook Japan, Noord- en Zuid-Korea, Iran en Israël sinds het begin van deze eeuw extra in op outer space. Hetzelfde geldt voor India.

Hoewel de Indiërs al sinds 1980 zelfstandig satellieten in een baan om de aarde brengen, blijven ze meestal aardig op de achtergrond. Daardoor wordt India gezien als een kleine speler in de ruimtevaart. Dat verandert wanneer de Indiase ruimtevaartorganisatie in 2008 ISRO naar de maan stuurt.

Nog veel indrukwekkender is de Indiase Mars Orbiter Mission, een onbemande sonde die eind 2013 op weg gaat naar Mars. Eind 2014 werd India de derde natie die met succes een sonde in een baan om de rode planeet brengt. Kleine spelers worden groot.

Beeld: Wikimedia Commons

Steun Ruimtevaartverhalen.nl

Vond je dit een interessant ruimtevaartverhaal? Via de module hieronder kun je Ruimtevaartverhalen steunen. Selecteer het bedrag dat je wil doneren, klik op ‘Doneer’ en doorloop de stappen die volgen.

 

Totaal: € -