Hoofdstukken

28. Hulp vanaf de grond

Ingewikkelde experimenten uitvoeren, boordsystemen onderhouden, een ruimtewandeling maken om kapotte zonnepanelen te repareren… het zijn zomaar wat van de taken die astronauten aan boord van het ISS voor hun kiezen kunnen krijgen.

Net als het ruimtestation zelf, worden al die handelingen nauwgezet in de gaten gehouden vanaf de aarde. Iedere missie naar de ruimte wordt begeleid door teams van grondspecialisten. Dat geldt niet alleen voor de lancering en de terugkeer naar aarde, maar ook voor het deel van de missie dat aan boord van het internationale ruimtestation plaatsvindt.

Een direct lijntje
De grondteams zijn dag en nacht in touw om het reilen en zeilen aan boord van het ISS in goede banen te leiden. En die teams zijn aardig groot: alleen al de groep wetenschappers en technici die de Europese handelingen aan boord van het ISS in de gaten houdt bestaat uit zo’n 75 man.

Al die wetenschappers en techneuten zijn ieder verantwoordelijk voor hun eigen taken. Tijdens de missie brengen zij verslag uit aan Col-CC, een controlecentrum in het Duitse München, dat als een van de weinige plekken op aarde een directe verbinding heeft met het ISS. Wereldwijd zijn er slechts vijf van die plekken: München, Koroljov (Rusland), Ibaraki (Japan), Huntsville en Houston (beide in de Verenigde Staten). Elk controlecentrum houdt zich bezig met zijn eigen specifieke deel van het ISS.

Vergeleken met de mankracht die achter de schermen werkt, is het team in het controlecentrum zelf maar klein. Col-CC heeft op papier slechts drie posities die continu bezet zijn. Dat zijn COL FLIGHT, COMET en STRATOS.

COL FLIGHT houdt continu bij wat er aan boord van het Europese ruimtelaboratorium Columbus gebeurt en houdt het Amerikaanse controlecentrum in Houston daarvan op de hoogte. COMET coördineert de experimenten, terwijl STRATOS de stroomvoorziening, warmte en lucht in de module in de gaten houdt.

Op momenten dat de bemanning wakker is, is ook COSMO actief. Deze controlepost houdt de voorraad in de gaten en houdt bij of en wanneer de Columbus-module onderhoud nodig heeft.

Problemen oplossen
Hoewel het team in Col-CC relatief klein is, staat ook hier niet iedereen in direct contact met de astronauten. Die taak is weggelegd voor de spacecraft communicator. Bij Col-CC heet die baan EUROCOM.

Het contact met de astronauten is heel divers: het varieert van het afwerken van checklijstjes tot het begeleiden van experimenten. Maar ook wanneer een van de technici op de grond een probleem denkt te zien, moet de spacecraft communicator de astronauten daarop wijzen en ze helpen met het vinden van een oplossing.

Omdat het meeste contact tussen de aarde en het ISS nog altijd verloopt via radiosignalen, moet een spacecraft communicator zich goed verstaanbaar kunnen maken. Vooral bij een noodgeval kan onduidelijke communicatie tot problemen leiden. De spacecraft communicator moet zich in de astronaut kunnen verplaatsen, en ook kennis van de techniek aan boord van het ruimtestation is een vereiste.

Daarom zijn spacecraft communicators vrijwel altijd astronauten. Ze zijn de levenslijn tussen de ISS-bemanning en de aarde.

Beeld: DLR German Aerospace Center

Steun Ruimtevaartverhalen.nl

Vond je dit een interessant ruimtevaartverhaal? Via de module hieronder kun je Ruimtevaartverhalen steunen. Selecteer het bedrag dat je wil doneren, klik op ‘Doneer’ en doorloop de stappen die volgen.

 

Totaal: € -