Hoofdstukken

27. Het ISS in vogelvlucht

Wie een gevoel wil krijgen bij de immense omvang van het internationale ruimtestation ISS hoeft alleen maar naar de cijfers te kijken. Dertien jaar doen NASA, Roskosmos, ESA en hun partners erover om het reusachtige ruimtestation te bouwen. En maar liefst 136 lanceringen zijn er nodig in de periode tussen 1998 en 2011. Maar het resultaat mag er wezen: het ISS is inmiddels langer dan een voetbalveld en groter dan een huis met zes slaapkamers.

Naast talloze modules waar ruimtevaarders hun experimenten doen, telt het ruimtestation twee badkamers, een sportruimte en een gigantisch panoramisch raam dat uitzicht biedt op de ruimte. Aan al dat moois hangt natuurlijk een prijskaartje. Inclusief lanceringen heeft het ISS al meer dan 100 miljard euro gekost. Daarmee is het het duurste bouwwerk aller tijden. Maar het is ook het meest internationale.

Drie projecten worden één
In totaal bouwen er in de loop van de aanleg 23 landen mee aan het ruimtestation, dat eigenlijk een samenraapsel is van drie individuele projecten: de Russische Mir-2, NASA’s Freedom en het door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bedachte Columbus-lab. In 1993 worden die individuele plannen samengevoegd, nadat zowel de Verenigde Staten als Rusland zich realiseren dat hun eigen plannen te ambitieus zijn om waar te maken.

Dat het ISS zo groots zal worden als het nu is, daar is in 1998 nog niets van te zien. In november van dat jaar vliegt de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos de Zarya-module naar de ruimte. De door de Verenigde Staten gefinancierde module is de ruggengraat van het ISS en voorziet het ruimtestation ook nu nog voor een belangrijk deel van stroom.

Nog datzelfde jaar wordt het ISS voorzien van een tweede module. Inmiddels bestaat het ISS uit vijftien modules: zeven Amerikaanse, vijf Russische, twee Japanse en één Europese. Als alles volgens plan gaat, komen daar in 2021 en 2022 nog twee Russische module bij.

Naar de maan
Het ISS zoals we dat nu kennen, blijft tot zeker 2028 in de ruimte. Wat er daarna met het ruimtestation gaat gebeuren is onduidelijk. De Verenigde Staten en Rusland werken op dit moment samen aan een nieuw ruimtestation, dat in een baan om de maan moet gaan draaien. De zogeheten Deep Space Gateway moet de mensheid de mogelijkheid bieden andere, verdere delen van ons zonnestelsel te verkennen.

Beeld: NASA / JPL

Steun Ruimtevaartverhalen.nl

Vond je dit een interessant ruimtevaartverhaal? Via de module hieronder kun je Ruimtevaartverhalen steunen. Selecteer het bedrag dat je wil doneren, klik op ‘Doneer’ en doorloop de stappen die volgen.

 

Totaal: € -